miércoles, 17 de junio de 2009

La pell freda

El llibre que m'he llegit per a aquesta avaluació és "La pell freda" d'Albert Sánchez Piñol.

Per a entrar en matèria parlem una mica de l'autor. Albert Sánchez Piñol va nàixer a Barcelona el 1965, és un antropòleg i un escriptor català. No va acabar els estudis de dret però es va llicenciar en antropologia a la Universitat de Barcelona.


La seua obra consta de cinc llibres "Compagnie difficili", "Les edats d'or", "La pell freda", "Pandora al Congo", "Tretze Tristos Tràngols" i un assaig "Pallassos i monstres".

L'argument del llibre tracta d'un home irlandés que viatja a una illa desconeguta que no ix als mapes perquè ha acceptat una oferta de treball com oficial atmosfèric durant un any. Quan el protagonista arriba a l'illa només hi ha un home a un far que s'identifica com Batís Caffó i el capità del vaixell que ha portat a l'irlandés li dóna l'opció de tornar si vol perquè l'extrany home és molt sospitós però ell rebutja. Al arribar la nit uns estranys éssers ataquen a l'oficial i ell es protegeix com pot, aguanta uns quants dies més fins que troba armes al seu equipatge per a defensar-se. Després d'això, l'oficial parla amb Batís i li demana ajuda però ell no vol donar-li cap ajuda. El protagonista un dia és troba amb una femella de les mateixes criatures que l'ataquen i se l'emporta amb ell perquè té la impressió que Caffó la coneix i així és. El protagonista fa un tracte amb Batís per a quedar-se al far i protegir-se de l'atac dels "granotots" com els anomena Caffó. Passen els mesos i els dos personatges viuen amb dificultat perquè tenen idees distintes mentres sofreixen els atacs dels monstres.


Els personatge principal va canviant d'idea respecte als monstres i de pensar que són assassins pensa que només els ataquen per algun motiu que ells desconeixen i deurien tractar de comunicar-se amb ells però Batís sempre està en desacord amb aquesta idea. L'irlandés canvia d'idea perquè veu que Aneris, el monstre que té Caffó, té sentiments i és capaç de plorar i riure. El pensament del protagonista canvia més radicalment quan a l'illa arriben nens citauques, la raça dels monstres, i no representen cap perill per a ell fins i tot "adopta" un que l'anomena triangle. Un dia Batís acava boig i ataca a l'irlandés perquè sospita que ell i Aneris són amants però finalment surt del far i els citauca el maten. Després d'aquest succés el protagonista va canviant de personalitat i es va convertint en una mena de Batís Caffó adaptant les seues mateixen pautes i comportament inclús quan arriba un vaixel per a substituir a l'oficial atmosfèric fa com que no coneix a cap i en eixa nit ataquen els citauca als homes que havien arribat amb el vaixel, només sobreviu el que anava a ser el seu substitut.



A la història només és poden diferenciar 3 personatges principalment:

L'irlandés
Mitjançant uns quants flashbacks al principi de la història és por coneixer la seua vida abans d'arribar a l'illa. Ell era un activista que lluitava per la independència d'Irlanda. Abans de coneixer més profundament a Aneris ells tenia l'idea de que els citauca volien matar-los sense motiu però després veu que són una civilització pacífica i tenen un objectiu que es desconegut.

Batís Caffó
Al principi de l'obra és un personatge que només es preocupa per el mateix sense importar-li res però quan Aneris està en perill demostra té uns sentiments per ella. Coneix tot de l'illa però es guarda els detalls per a ell i només en poques ocasions li conta unes coses al protagonista.

Aneris
Pertany als citauca i Batís cuida d'ella però de vegades la maltracta. Més tard el protagonista s'enamora també d'ella i tenen una relació en secret.


El lloc on es desenvolupa la història és una petita illa que només té una cabanya de fusta per a l'oficial atmosfèric i un far. A l'illa es va enfonsar un vaixel ple de dinamita que Batís i l'irlandés utilitzaran per matar a centenars de citauca. L'illa no ix als mapes i està situada a l'Altlàntic.



A uns capítols del llibre l'autor utilitza uns recursos distints però desrpés continua la història de forma normal. Als primers capítols utiliza flashbacks o salts enrere que es una tècnica que altera la seqüència cronològica de la història per a traslladar l'acció al pasat. Al llibre l'utilitza per a donar detalls de la vida del protagonista abans d'anar a l'illa. Al mig de la història utilitza un capítol sencer en forma de diari amb les anotacions del dia i el mes. A la resta de capítols té una estructura normal de narració en primera persona mostrant els seus pensaments i sentiments.


El final del llibre és una mica estrany perquè no pareix un final típic i por infondre a que hi haurà una segona part però també es pot deduir que la història és una mena de cercle que mai acava amb un Batís Caffó que sempre serà l'anterior oficial atmosfèric. Pot ser mai existira un Batís Caffó i una persona fa molt de temps trobara l'illa i a la Aneris amb la qual cosa ell s'enamoraria d'ella i lluitaria amb els citauca pel seu amor.


Amb la descripció donada per l'autor dels citauca jo m'els imaginava més o menys com unes certes criatures mitològiques japoneses que viuen en llacs anomenats Kappa. Solen representar-se com petits humanoides amb forma de granota. La cara té forma de tortuga i en ocasions es sol dibuixar amb una closca a l'esquena.




També en la mitologia dels eslaus hi ha un monstre anomenat vodyanoi que literalment vol dir aquós. Es representa com un home nu i major amb barba.





Hi ha molts tipus de bèsties mitològiques i també distingit per zones. Algunes d'aquestes són de la tradició popular catalana com per exemple: el basilisc de Reus, el drac de Gràcia, el Gaudiamus i molts més. Per a més informació es pot visitar aquesta pàgina.